12 Май / Имен ден: Искра, Искрен, Герана, Герасим, Герда, Герман,

...
12 Май / Имен ден: Искра, Искрен, Герана, Герасим, Герда, Герман,
Коментари Харесай

На 12 май имен ден празнуват...

12 Май / Имен ден: Искра, Искрен, Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро

На този ден, наименуван още Герман Градушкар, народът ни чества за измолване на дъжд и против градушка. Не се работи, изключително полска работа.

 

Не се впрягат воловете, с цел да не бие градушка.

Герман е цариградският патриарх, на който църквата посвещава обособен празник в календара – 12 май – поради продължителната му битка с иконоборството. Живял е през VIII в., по времето на император Анастасий, който загатват поради построяването на стените Анастасиеви. След продължителната си битка с иконоборците Герман напуснал патриаршеския трон и заживял в пустинята. 

В националната визия се свързва с доста по-древни езически повелители на небесните летни стихии – град, дъжд, огнена буря. Българинът го назовава Герман, Гечо, Джерман, Калоян, Кабаиван, Скалоян, Драганчо и извършва на празника му бит за предизвикателство, измолване на дъжд. Нарича се още Герман Градушкар, тъй като пази хората от градушка. Негови побратими градушкари са Вартоломей (11 юни), Лисе (14 юни) и Видовден (15 юни). 

 

imenata.com

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР